Pokrstili knihu Príbehy starého Prešova

08.07.2003 Celý región

Kniha pod názvom Príbehy starého Prešova, ktorú pokrstili 4. júna na slávnosti orgánov tunajšej mestskej samosprávy je tretím dielom publikácií o starom Preš...
Kniha pod názvom Príbehy starého Prešova, ktorú pokrstili 4. júna na slávnosti orgánov tunajšej mestskej samosprávy je tretím dielom publikácií o starom Prešove. Prišla na trh tesne pred letnou turistickou sezónou s ambíciou osloviť tú čitateľskú verejnosť, ktorá má záujem o pútavé rozprávanie z regionálnej histórie.

Zostavovateľ, vydavateľ a jeden z dvanástich autorov textu v knihe historik Peter Švorc na slávnostnej prezentácii v obradnej sieni prešovskej radnice naznačil, že publikácia sa nerodila ľahko, pretože dejiny Prešova sú bohaté na rôzne veľmi zaujímavé udalosti.
Podľa Švorca táto kniha spolu so Sprievodcom po historickom Prešove (1997) a so Sprievodcom po sakrálnych pamiatkach a cirkevnom živote Prešova (1999) vytvára dobrý základ pre prácu na tvorbe akademických dejín Prešova.

V Príbehoch starého Prešova sa čitateľ môže dozvedieť o osudoch prešovských alchymistov, lekárnikov J. Webera a J. A. Raymanna, o troch mestských erboch, o paralelách rôznych historických udalostí a pamätihodností spojených s týmto starobylým centrom Šariša.
(jj)
 

Vyberte región

mark